De kiem voor Artum17 werd gelegd door enkele personen die de behoefte voelden om in de gemeente Gingelom mensen samen te brengen die bezig zijn met of interesse hebben voor kunst en die dat willen uitdragen via een kunstenaarscollectief dat gesteund wordt door de gemeente.
Patrick Lismont, burgemeester, en Ingrid Scheepers, schepen van cultuur.
Het nieuwe kunstcollectief werd voorgesteld aan het publiek op 1 en 2 april 2017 met een tentoonstelling van een beperkte selectie van het werk van 12 kunstenaars in ‘De Muizenaar’, het gerestaureerde voormalige kerkje in Muizen.
De muzikale omlijsting tijdens de vernissage werd verzorgd door Academie Haspengouw Podium.
Tijdens de feestelijke opening op 1 april werd ook de naam van het kunstcollectief bekend gemaakt: Artum17 is een samentrekking van Arte, tumulus (Gingelom heeft drie timulisites, 1800 jaar oude Gallo-Romeinse grafheuvels) en 2017, het jaar van de oprichting van het kunstcollectief.
Artum17 zet projecten en tentoonstellingen op en daarnaast biedt het collectief een uitgelezen mogelijkheid om door middel van diversificatie, door het combineren van meerdere disciplines, een groter publieksbereik te realiseren en mensen te inspireren.

Terug naar boven