Verlengd t.e.m. 17.06
Stephan Vanfleteren stelt zijn 'Surf Tribe' foto's tentoon in het Cultuurcentrum Knokke-Heist van 24 maart tot 25 mei 2018. Het Surf Tribe project werd gefinancierd door deze rijke gemeente, en maakte het mogelijk voor Vanfleteren om 150 dagen door te brengen in de surf-hoofdsteden van de wereld.
De klassieke zwart-wit Vanfleteren portretten – levensgroot, superscherp – van leden van de wereldwijde surfgemeenschap, jong en oud, die Vanfleteren de ‘surf tribe’ noemt. Hij portretteert ze als krijgers met hun surfplank strategisch geplaatst als een schild of als de hoofdtooi van een opperhoofd, vast gelegd in heroïsche houdingen, zinvol starend in de verte of recht in de camera kijkend met de zelfverzekerde blik van hen die de 'weg' gevonden hebben.
In voortdurende strijd met de oceaan wordt de overwinning verzekerd door zich over te geven aan de almachtige kracht van de golf, door mee te gaan met, niet tegen de stroom van de natuur.
De onderwerpen van Vanfleterens foto's worden uit hun context gehaald en tegen een neutrale ‘studio’ achtergrond geportretteerd. Er is geen oceaanbranding te zien, enkel af en toe een waterdruppel die uit een natte haartooi valt. Er zijn argumenten voor en tegen deze weglating van hun normale achtergrond.
Dus zeer indrukwekkend, zoals je mag verwachten van de Belgische meester – hij heeft een goede verhaallijn bedacht, heeft die coherent uitgebouwd en gepresenteerd met professionele discipline.
Ik geef echter nog steeds de voorkeur aan zijn Atlantic Wall project – op hetzelfde thema van kustlijn en oceaan – waarin hij verbeeldt hoe de nazibunkers en versterkingen in de loop van de decennia zijn opgegaan in de omgeving door de onverbiddelijke terugvordering van de natuur. Deze foto's worden permanent getoond (via projectie) in het Atlantic Wall Museum in Oostende.
Terug naar boven