Zomer 2022 in Maastricht: het Bonnefanten museum

Voor wie een koele plaats zoekt waar op hete zomerdagen mooie dingen te zien zijn raad ik zeker het Bonnefanten museum in Maastricht aan. Je kunt er úren spenderen op een tocht doorheen de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen. De entreeprijs (15 €) geldt voor het hele museum.
Wij hadden slechts enkele uren en kozen “Vals plat”. In de tentoonstelling Vals Plat draait alles om schilderkunst. Speciale aandacht is er voor vier bijzondere kunstenaars: Hadassah Emmerich, Fons Haagmans, Rik Meijers en Marleen Rothaus. Zij benaderen alle vier de schilderkunst vanuit hun eigen perspectief en tonen hoe breed de waaier van het medium is.
Naast de vier solopresentaties is er in Vals Plat werk te zien van de volgende kunstenaars: Bob Eikelboom, Vera Gulikers, Mary Heilmann, Laura Lima, Edward Lipski, Mark Manders, Katja Mater, Navid Nuur, Lara Schnitger, Chaim van Luit, Julius von Bismarck, Duan Jianyu, David Lynch, Helen Verhoeven, Laura Owens, Raquel van Haver, René Daniëls, Lee Kit en Lily van de Stokker.
We hadden ook nog even de tijd voor “I am a Ghost in My Own House” van Melati Suryodarmo (1969, Surakarta, Indonesië), de elfde winnaar van de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA). I am a Ghost in My Own House is Suryodarmo’s eerste grote solotentoonstelling in Europa en Nederland. Suryodarmo is een veelzijdige kunstenaar, maar ze onderscheidt zich vooral met haar indringende performances.
En in café Ipanema kun je tussendoor iets eten en/of drinken met zicht op de Maas!
Monique Vanhamel
Terug naar boven